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Suche nach „[M.] [Izydor]“ hat 6 Publikationen gefunden
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    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Zeitschriftenartikel

    N. Ebel, Markus Hainthaler, M. Izydor, E. Schlücker

    Hochdruckinaktivierung von Mikroorganismen: Mit Dynamik zum quasi-kontinuierlichen Prozess

    With Dynamic High Pressure Treatment Towards a Quasi‐Continuous Inactivation of Microorganisms

    Chemie Ingenieur Technik, vol. 86, no. 5, pp. 675-678

    DOI: 10.1002/cite.201300146

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    Die Behandlung von Fluiden mit statischem Hochdruck stellt eine schonende Alternative zu konventionellen Entkeimungsprozessen dar. Allerdings handelt es sich um einen kostenintensiven Prozess, dessen Anwendung derzeit auf hochwertige Erzeugnisse limitiert ist. Der Einsatz von dynamischem Hochdruck ermöglicht dagegen eine effizientere Schädigung der Mikroorganismen. Zudem ergibt sich ein quasi‐kontinuierlicher Prozessablauf, wenn die drucklosen Prozessphasen zur Förderung von Fluiden genutzt werden, wodurch die Hochdruckinaktivierung für ein breites Produktspektrum interessant wird.

    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Zeitschriftenartikel

    M. Izydor, Markus Hainthaler, E. Schlücker

    Hochdruckinaktivierung: Unterschiedliches Druckprofil – gleicher Zellschaden?

    Chemie Ingenieur Technik, vol. 87, no. 8

    DOI: 10.1002/cite.201550038

    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Zeitschriftenartikel

    Markus Hainthaler, M. Izydor, E. Schlücker

    Quasi-kontinuierliche Hochdruckbehandlung – Ein innovativer Prozess vereint hygienisches Design und Energieeffizienz

    Chemie Ingenieur Technik, vol. 88, no. 9

    DOI: 10.1002/cite.201650252

    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Vortrag

    Markus Hainthaler, M. Izydor, E. Schlücker

    Quasi-kontinuierliche Hochdruckbehandlung – Ein innovatives Prozesskonzept schafft den Spagat zwischen Hygienischem Design und Energieeffizienz

    ProcessNet-Jahrestagung 2016, Aachen

    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Zeitschriftenartikel

    J. Stoltze, M. Izydor, Markus Hainthaler, P. Richter, E. Schlücker, M. Lebert

    Euglena gracilis as a promising eukaryotic model system for fast detection of high pressure induced cell destruction

    Environmental and Experimental Botany, vol. 133, pp. 50-57

    DOI: 10.1016/j.envexpbot.2016.09.008

    Abstract anzeigen

    High hydrostatic pressure (HHP) is a promising method for the inactivation of cells and enzymes in many applications (e.g. food industry, pharmaceutical industry, chemistry). The effects of various high-hydrostatic pressures (20 MPa, 50 MPa, 55 MPa, 60 MPa, 75 MPa, 100 MPa, 150 MPa, 200 MPa, 400 MPa) on the unicellular flagellate Euglena gracilis were determined: (a) life/dead staining with ethidium bromide (EtBr), (b) loss of flagellum, (c) movement behavior, (d) recovery after 7 d, (e) photosystem II quantum yield (Y(PSII)). Pressure was applied for 300 s at room temperature (pressure increment and decrement: 10 MPa s−1). The EC50 value of vitality (EtBr-positive cells) directly after pressure application was 109 MPa. Cell vitality was not impaired below 100 MPa. No recovery of cells after 7 d-cultivation in fresh medium was observed after pressure treatment above 100 MPa. Flagellum-based free swimming of cells was already impaired at pressures above 50 MPa, where some cells started metabolic movement behavior. From 75 MPa to 100 MPa all cells moved metabolically, while at higher-pressure all cells became immotile. In the pressure range between 75 MPa and 200 MPa, cells lost their flagellum. Interestingly, cells pressurized with 400 MPa retained their flagella. Directly after HHP-treatment EC50 of Y(PSII)-inhibition was about 101 MPa, after 6 h about 102 MPa. The use of fluorescence-based methods is considerably fast, easy and reliable. Because of the different easily recordable parameters, we believe that Euglena gracilis is a promising test organism to determine HHP-effects on eukaryotes. The effects on photosynthesis indicate impacts on intracellular membrane and protein complexes.

    NachhaltigAngewandte Naturwissenschaften und Wirtschaftsingenieurwesen

    Zeitschriftenartikel

    M. Izydor, Markus Hainthaler, U. Gaipl, B. Frey, E. Schlücker

    Static and Dynamic, but not Pulsed High‐Pressure Treatment Efficiently Inactivates Yeast

    Chemical Engineering & Technology, vol. 40, no. 1, pp. 130-137

    DOI: 10.1002/ceat.201600290

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    Static high‐pressure (HP) treatment has become a powerful tool for preserving foodstuffs, allowing high inactivation rates and minimal adverse effects on valuable components. Due to HP maxima and batch mode conditions, it is restricted to high‐grade products. To overcome these restrictions, dynamic HP offers the possibility of a quasi‐continuous mode of operation. The effects of three different HP treatments (static, pulsed, and dynamic) on yeast were investigated. The inactivation efficiency and membrane damage increase with increasing pressure or pressure holding time. The cells do not show higher sensitivity to fast and repeated depressurization, and the number of pressure pulses plays only a minor role in inducing membrane damage. A form of programmed cell death could not be detected.